Нині планету Земля населяє 7 мільярдів людей. За даними ЮНІСЕФ, понад 60 мільйонів осіб не мають доступу до питної води, близько мільярда живе під тиском її хронічної нестачі. Мета Всесвітнього дня води 2012 року - привернення уваги міжнародного співтовариства до взаємозв’язку між водою та продовольчою безпекою. Напередодні Всесвітнього дня Води в ЗНЗ можна організувати Тиждень Води, упродовж якого буде проведено цікаві заходи: конкурс малюнків на тему «Вода – це життя» (1-4 кл.); конкурс екологічних плакатів «Вода – джерело життя» (5-8 кл.); конкурс коміксів «Я збережу чисту воду»; конкурс рефератів на теми «Людство і вода у третьому тисячолітті», «Від річки до крана» (9-11 кл.); круглий стіл на тему «Якісна питна вода – міф чи реальність?» для старшокласників. ПАТ АК «Київводоканал» пропонує провести у столичних школах «Уроки води». Пропозиції ПАТ «АК «Київводоканал» щодо проведення уроку води в ЗНЗ Структурована вода: відео (5 хв.) Міфи та реальність про структуру води: відео (10 хв.) Вікіпедія: Всесвітній день водних ресурсів
«Київводоканал» готовий забезпечити необхідну інформаційну підтримку та активно долучитися до заходів з нагоди Всесвітнього дня води у навчальних закладах. Контактний телефон: 280-03-38. «У тебе, водо, немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке насправді. Не можна сказати, що ти є необхідною для життя: ти – саме життя» (А.Сент-Екзюпері). Стан здоров'я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру передовсім пов'язані з якістю питної води (щодня кожен з нас випиває її від 2 до 4 літрів). Ще в ХІХ столітті відомий французький учений Луї Пастер сказав, що 80 відсотків усіх своїх хвороб ми випиваємо. Вода є одним з основних вихідних факторів виробництва продуктів харчування: 1 кг пшениці "випиває" до 1500 літрів, 1 кг яловичини потребує 15000 літрів води. Яким чином забезпечується продовольча безпека? Вона існує тоді, коли всі люди мають постійний фізичний, соціальний та економічний доступ до достатньої кількості безпечних та поживних харчових продуктів для задоволення своїх потреб та підтримання належного стану здоров’я. Проблеми продовольчої безпеки загострились після піку цін 2008 року та фінансової кризи 2009 року. Зростання населення, урбанізація, зміна раціону харчування, виснаження ґрунтів і вод, збільшення вартості енергії – фактори, які підривають продовольчу безпеку. На продовольчу безпеку населення впливають і кліматичні зміни. «Близько 2 млрд тонн відпрацьованої води, що є сумішшю з перероблених добрив, нечистот, промислових відходів і відходів, що виробляються в результаті життєдіяльності людини, щодня скидається в річки і моря, викликаючи поширення хвороб і завдаючи непоправної шкоди екосистемам, - зазначають експерти ООН. - Тому перетворення забрудненої води із загрози для здоров'я і довкілля на чистий, безпечний і економічно привабливий ресурс є одним із ключових викликів для світової спільноти в XXI столітті». Веб-сайт Київводоканалу |