Вітаємо з Різдвом Христовим

ImageСвятвечір традиційно збирає всіх нас у родинному колі, дарує відчуття духовної єдності, сповнює серця надією, вірою та благодаттю. Як і сотні літ тому, ми стрічаємо Різдвяну Зорю, піднесено промовляючи: «Христос народився - славімо Його!»
Нехай
це чудове свято  надихає  нас на добрі та благородні діяння. Хай у кожному домі панують мир і радість! 
Хай смачна кутя вам вдасться,
Хай в сім'ї панує щастя.
Щоб весела коляда
В хату радість принесла.
Хай різдвяна добра казка
Принесе
тепло й ласку.
Хай різдвяні теплі зорі
Знищать смуток весь і горе.
Вікіпедія про Різдво Христове 
Газета «Віра і культура»
Різдвом Христовим: презентація (1,8 Mb)

ImageЗі всіх свят, зі всіх днів року Різдво найбільше дає нам можливість відчути свою людськість, свою людяність. Ми раптом опиняємося в ілюзорній ролі опікуна, а не того, ким опікуються. Боже чудо Різдва полягає в тому, що ми, люди, маємо нагоду прийняти Бога до себе у такій формі, як ми самі. До того ж єдиний раз створюється ілюзія, що Бог опиняється залежним від наших законів, нашої натури, нашого розуміння і нашої ласки. Ми починаємо розуміти, що після цього Він стане інакшим – зрозумілішим, ближчим, милосерднішим і любішим. Така перша містерія Різдва. 
Друга, напевно, закладається у дивовижній вагомості й довершеності простого різдвяного сюжету. У цьому сюжеті, як у генетичному коді, занесене все, що стосується людини. Може, тому лише з цього сюжету виросло таке явище, як вертеп.  Поступово вертеп розрісся до макету світу, до схеми космосу, до космологічної енциклопедії.
Щорічне повторення різдвяного ритуалу не послаблює, а посилює переживання. З кожним роком Різдвом сприймається все глибше і ясніше. І це – третя містерія.
Різдво може бути окремою порою року. Завжди очікуваною, завжди омріяною, завжди несподіваною. Історія твого Різдва укладається у окрему низку. Ти можеш оглянути її як самостійну лінію свого життя, що не залежить від історії інших пір року. У хронології Різдва нема ніяких особливих подій, лише світло, затишок, лагідність і мудрість. І навіть якщо стається щось  лихе на якесь Різдво, то воно стається не так, воно набирає іншого сенсу, іншого чуття, іншого освітлення.
  На Різдво тягне до рідних. Це ще один вияв сюжету.
 Різдво – це окрема пора року, окрема історія, окрема біографія і навіть окремий характер кожної людини, кожної родини. 
Тарас Прохасько.
Джерело